Blog

Nieuws

<h1>Duurzaam ondernemen, iets voor jouw startup bedrijf?</h1>

Duurzaam ondernemen wordt steeds populairder. Sterker nog, er wordt bijna van je verwacht dat je iets met duurzaam ondernemerschap doet als je een eigen bedrijf hebt. Maar wat is het nu? En waarom is het belangrijk? Kom er in dit artikel achter of duurzaam ondernemen iets voor jouw kennisintensieve startup is?

 

<h2>Wat is duurzaam ondernemen</h2>

Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p’s: people, planet en profit. In het Nederlands bedoelen we hier de 3 M’s mee: mens, milieu en maatschappij. Oftewel met duurzaam ondernemen heb je niet alleen commerciële doelstellingen, maar houd je ook rekening met invloeden op de mens en het milieu. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Je kan flink wat geld besparen met duurzame investeringen, zoals bijvoorbeeld door het overstappen op groene stroom. 

 

<h2>Waarom is duurzaamheid belangrijk</h2>

Iedereen is zich tegenwoordig bewust van hun footprint. Particulieren kiezen ervoor om niet meer te vliegen, om de grootte van hun footprint te verkleinen. Allemaal in de hoop dat we bijvoorbeeld klimaatverandering kunnen tegen gaan en we een gezonde planeet kunnen achterlaten voor de volgende generaties. Als individu kun je je steentje bijdragen, maar als onderneming ook. 

 

Doordat er steeds meer subsidies zijn en de consument bijna de verwachting heeft dat je je met duurzaam ondernemerschap bezighoudt, doen steeds meer bedrijven dit ook. Bedrijven die milieuvriendelijker zijn worden meer geaccepteerd dan bedrijven die vervuilend zijn. En consumenten zijn tegenwoordig ook bereid daar iets meer voor te betalen. 

 

<h2>Voordelen</h2>

  • Kostenbesparing

Het is al eerder aangekaart: met duurzaam ondernemen kun je kosten besparen. Door bijvoorbeeld bewust om te gaan met energie en voor groene energie te kiezen bespaar je op je energierekening. Maar duurzaam ondernemen kan ook betekenen dat je investeert in een duurzaam personeelsbeleid, wat zorgt voor een lager ziekteverzuim. Een zieke medewerker kost gemiddeld €230,- per dag, dus reken maar uit je winst. Ook zijn er regelingen en subsidies voor duurzame investeringen. Dit leggen we hieronder verder uit.

 

  • Beter imago

Heeft jouw bedrijf een groen imago, dan heb je gelijk een streepje voor op andere ondernemingen die dat niet hebben. De Nederlandse consument vindt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen voor een groot deel de verantwoordelijkheid is van bedrijven. Bedrijven die duurzaam ondernemen serieus nemen worden als sympathieker gezien en daar heeft de consument ook extra geld voor over. 

 

  • Interessante partner voor overheden en investeerders

De overheid en andere investeerders vinden het samenwerken met milieubewuste ondernemers interessant. Bij veel aanbestedingen is duurzaamheid een belangrijk aspect. 

 

  • Gemotiveerde medewerkers

Draag je met je organisatie duurzaamheid goed uit dan trek je ook personeel aan met de juiste mindset. Bij het Amerikaanse bedrijf Patagonia vinden ze de natuur heel belangrijk. Medewerkers hebben zelfs de mogelijkheid om op ieder moment van de dag de natuur op te zoeken en bijvoorbeeld te gaan surfen. Dit zijn voordelen die personeel aantrekken die geloven in dezelfde missie als het bedrijf ‘de wereld redden’ en een hoog salaris niet het belangrijkste vinden. 

 

  • Klaarstomen voor een toekomstige wetgeving

In Nederland moeten we de CO2 uitstoot met 50 procent laten dalen in 2030 en in 2050 met 95 procent. Begin je nu alvast met voorbereiden op een milieuvriendelijk beleid dan ben je voorbereid op de toekomst. Je kan investeringen verspreiden over meerdere jaren en bent dan straks niet genoodzaakt alles in één keer te moeten betalen. 

 

  • Prijsverhogingen

Het percentage consumenten dat tegenwoordig let op duurzaamheid is flink gestegen de afgelopen jaren. In 2018 was dit nog 46 procent, terwijl dit in 2019 al gestegen was naar 53 procent. Ook geeft 38 procent van de consumenten aan dat ze bereid zijn om meer te betalen voor duurzame producten. 


<h2>Nadelen</h2>

  • Je hebt een lange adem nodig

Duurzaam ondernemen heeft tijd nodig en is niet zomaar van de een op andere dag geregeld. Je moet flink investeren voordat het jou iets opbrengt. Vandaar ook het advies om investeringen in duurzaamheid te verspreiden. Begin bij laagdrempelige aanpassingen of investeringen en breid dit uit.

 

  • Keerzijde van in de spotlight staan

Door naar buiten te treden als duurzame ondernemer, maak je je ook kwetsbaar. Wil je van de voordelen profiteren van duurzaam ondernemerschap dan moet je ook volledig clean zijn. Milieu onvriendelijke acties uit het verleden zullen in de media en door concurrenten uitgelegd worden als grote schandalen. 

 

  • Wantrouwen bij de consumenten

Omdat veel consumenten duurzaamheid belangrijk vinden, spelen veel bedrijven hier op in. Dat zorgt er ook voor dat consumenten extra alert hierop zijn. Duurzaamheidsclaims worden niet zomaar aangenomen. Er is altijd de twijfel of een bedrijf écht iets goeds wil doen voor de wereld of zich beter voordoet dan het bedrijf daadwerkelijk is. 

 

  • Morele balans

Doordat consumenten steeds vaker verantwoorde bedrijven steunen en duurzame producten kopen, kan het eigen verantwoorde gedrag van de consument afnemen. Ze voelen zich goed over de duurzame aankoop en vinden dan een minder milieuvriendelijke actie minder erg. 

<h2>Voorbeelden van andere startup bedrijven</h2>

Benieuwd naar een aantal voorbeelden van duurzaam ondernemen? Lees dan de verhalen over Skytree en Plantlab.

 

<h3>Skytree</h3>

Elon Musk heeft 100 miljoen dollar beloofd aan het bedrijf dat CO2 uit de lucht kan halen en de broeikasgas een nieuwe en het liefst winstgevende bestemming kan geven. Het bedrijf Skytree lijkt hier een kans op te maken. De startup heeft gebruik gemaakt van een technologie die is ontwikkeld waarbij CO2 die door astronauten werd uitgeademd af te vangen. Zij pasten deze technologie toe op een commercieel product, waarbij het de lucht filtert in de cabine van auto’s. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken, waardoor een batterij-auto tot wel 20 procent meer bereik heeft. Maar ze zien nog meer kansen, waarbij meer winst valt te halen. Zoals het ondergronds opslaan van CO2. 

 

<h3>Plantlab</h3>

Plantlab is een groentekweker die de voedselketen efficiënter wil maken. Bij plantlab krijgen groenten en kruiden precies de juiste hoeveelheid licht, CO2 en voedingsstoffen, terwijl 95 procent van al het water wordt hergebruikt. Dit zorgt voor een kleinere footprint dan biologisch gekweekte groente. Ze hebben hiermee een investering van 20 miljoen opgehaald, waarmee ze tien van deze boerderijen hebben kunnen bouwen. Die boerderijen zijn ook ideaal voor stedelijke gebieden, waardoor sla bijvoorbeeld een minder grote afstand hoeft af te leggen naar de supermarkt. Inmiddels hebben ze ook al een dergelijke boerderij geopend in de VS. In Nederland verkoopt Plantlab zijn groente onder andere aan Picnic. Inmiddels hebben in 74 landen een patent op deze technologie. 

 

<h2>Subsidies</h2>

Er zijn verschillende subsidies voor duurzaam ondernemen. We noemen er hier een aantal:

Naast een subsidie voor duurzaam ondernemen kun je ook groen sparen, beleggen of investeren met de regeling groenprojecten. Hiermee kan je goedkoop lenen als je duurzaam wil bouwen, energiebesparende maatregelen wil toepassen en voor duurzame mobiliteit. 

 

<h2>Tips en advies voor duurzaam ondernemerschap</h2>

  • Begin bij de basis: vervang bijvoorbeeld als eerst al je gloeilampen door led lampen.
  • Verspreid je investeringen over de jaren.
  • Bekijk je energieverbruik goed.
  • Stimuleer groen woon- en werkverkeer.
  • Stimuleer thuiswerken.
  • Zorg voor een goede werkomgeving
  • Maak gebruik van recyclebare verpakkingen
  • Scheid je afval goed
  • Print bewust en stap over op digitaal
  • Kies voor milieuvriendelijke en duurzame relatiecadeaus
  • Zorg dat je personeel ook milieubewuster wordt

<h2>Iets voor jouw kennisintensieve startup?</h2>
Denk je dat duurzamer ondernemen iets voor jou is? Of twijfel je hierover? Neem dan contact op met Starterslift en wij kijken graag met je mee.

 SLUIT