Blog

Column door Janine | Hoe de familie van Mohammed zijn seksuele geaardheid niet accepteerde
Nieuws

Column door Janine | Hoe de familie van Mohammed zijn seksuele geaardheid niet accepteerde

Te vaak wordt nog lacherig gedaan over mannen die slachtoffer worden van geweld achter de voordeur. Mannenmishandeling komt echter vaker voor dan je denkt en verdient het dan ook om uit de taboesfeer te worden gehaald. Om die reden zal Janine Janssen, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp. Dat doet zij samen met Rob Straver en Mustapha Aoulad Hadj, docent-onderzoekers bij het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool,  die de afgelopen jaren levensverhalen van mannen in Nederlandse opvanginstellingen verzamelden. Een jaar lang zullen wij aan de hand van een geanonimiseerde casus mannen uit de opvang in beeld te brengen: welke problemen hebben ze en hoe zijn ze in de opvang terecht gekomen?

Bij conflicten rond de familie-eer wordt vaak gedacht dat mannelijke slachtoffers niet voor zouden komen. Niets is echter minder waar. Bij conflicten rond familie-eer spelen dikwijls meningsverschillen over het kiezen van partners. Waar veel lezers denken dat je zelf wel uit kan maken met wie je wel of niet in het huwelijksbootje stapt, ligt dat anders bij families waarbij die keuze als een groepsbeslissing wordt gezien. Helaas komt het nog geregeld voor dat de keuze voor een andere dan heteroseksuele relatie door de familie niet geaccepteerd wordt. Dat laatste overkwam ook Mohammed.

Al jong wist hij dat hij op jongens viel. Toen hij een tiener was, werd dat ook bekend in zijn omgeving. Dit zorgde er voor dat hij regelmatig het slachtoffer was van verbaal en ook fysiek geweld. “Ik kon daar niet meer fatsoenlijk over straat lopen”, aldus Mohammed. ‘Mijn (uit Noord-Afrika afkomstige) ouders dachten dat ik door geesten bezeten was.” Geloof daarin komt nog veel voor en op hardhandige wijze wordt getracht die geesten te verdrijven. Zo ook bij Mohammed, maar zonder resultaat. Tijdens een familiebezoek in het buitenland probeerde zijn familie Mohammed met een vrouw te laten trouwen. Maar dat zag hij niet zitten en hij heeft zich uit de voeten gemaakt.

“Mijn ouders dachten dat ik door geesten bezeten was.”

Terug in Nederland bleef hij in zijn wijk problemen houden, want daar wist iedereen van zijn geaardheid. Hij heeft littekens aan die gewelddadige tijd overgehouden. Als jongvolwassene kreeg hij echter de kans om elders te gaan wonen. Ook begon hij met een opleiding. In die periode ging hij een serieuze relatie aan met een man uit een ander deel van het land. Hij trok al snel bij hem in. Aanvankelijk leek het allemaal lekker te lopen, maar Mohammed gebruikte veelvuldig softdrugs. Het gebruik daarvan gaf hem rust, wanneer hij in zijn hoofd begon te malen over wat hij aan ellende voorheen allemaal had meegemaakt. Hij was immers lange tijd bang geweest voor gewelddadige reacties op zijn geaardheid. Helaas liep de relatie op de klippen nadat zijn partner problemen op zijn werk kreeg. Met het stoppen van de relatie was Mohammed ook zijn huisvesting kwijt en er zat er niets anders op dan weer bij zijn familie aan te kloppen. Inmiddels gebruikte hij niet alleen soft- maar ook harddrugs. Hij greep telkens naar die middelen om zich te verdoven vanwege het opnieuw opgelaaide geweld van zijn familie. Maar dat bood natuurlijk geen oplossing. Door zijn drugsgebruik ontstonden ook nog eens financiële problemen en schulden.

Op een gegeven moment zat hij mentaal volledig aan de grond en besefte hij dat hij van de drugs af moest. Dat afkicken ging niet in één keer. Hij heeft het meerdere malen geprobeerd. In het begin van zijn hulptraject verbloemde hij veel van zijn problemen uit schaamte waardoor het vrij lang duurde dat hij zijn hele verhaal had gedeeld Tijdens een van die behandelingen werd hem gevraagd naar zijn levensverhaal. Op basis van dat relaas werd hij doorverwezen naar de mannenopvang.

 SLUIT