Lionel kwam als tiener met zijn familie naar Nederland. Een paar jaar na aankomst is hij uit de kast gekomen als homoseksueel. Daar heeft hij een hoge prijs voor betaald: hij is veel familieleden kwijtgeraakt die zijn geaardheid niet konden accepteren.
Zijn eerste seksuele ervaringen had hij op zijn negende, toen hij werd misbruikt door een jongen van negentien. Dit seksuele geweld duurde een aantal jaren. Daarna volgden meerdere onveilige relaties.
Op zijn achttiende begon hij een relatie met een man die bijna twintig jaar ouder was. De man, die geen verblijfsvergunning had, gebruikte Lionel vooral om een dak boven zijn hoofd te hebben. Toen Lionel bijna dertig was, kreeg hij een relatie met een man die hij online had leren kennen. In het begin was Lionel heel erg verliefd, maar ook deze vriend bleek manipulatief te zijn. Lionel werd door hem vernederd en kreeg regelmatig klappen te verduren. De invloed van deze vriend op Lionel ging zo ver, dat hij hem niet alleen isoleerde en soms letterlijk opsloot, Lionel werd ook tot seksslaaf gemaakt. Zijn vriend verwachtte dat hij tegen betaling seks zou hebben met andere mannen. De verdiensten gingen niet naar Lionel maar naar zijn vriend. Zijn vriend beschouwde hem letterlijk als zijn bezit en dwong Lionel zijn naam op zijn lichaam te laten tatoeëren.
Lionel heeft in die periode meerdere keren bij de politie aangeklopt, maar durfde nooit aangifte te doen. Hij was bang dat de situatie zou escaleren. Uiteindelijk was het leven voor Lionel niet meer dragelijk en besloot hij toch te vertrekken. Hij kreeg een plek in de mannenopvang. Daar denkt hij nu over zijn leven na. Hij worstelt met het gegeven dat hij weinig vertrouwen meer in mensen heeft. Hij heeft altijd een zwak gehad voor stoere en dominante mannen, maar hij wil nu leren om daar in de toekomst mee uit te kijken.
Over deze columnserie
Te vaak wordt nog lacherig gedaan over mannen die slachtoffer worden van geweld achter de voordeur. Mannenmishandeling komt echter vaker voor dan je denkt en verdient het dan ook om uit de taboesfeer te worden gehaald. Om die reden zal Janine Janssen, lector Geweld in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp. In de vorige columns stond telkens een casus centraal. Deze keer is de column iets anders en heeft Janine de handen ineen geslagen met docent Glenn van den Akker die een groep studenten begeleid heeft die zich over de vraag gebogen hebben hoe mannelijke slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties beter geholpen kunnen worden.