'Mannenmishandeling het taboe voorbij?'

Op 19 november 2018, Internationale Mannendag, vond het ‘‘Congres Mannenmishandeling, het taboe voorbij?’’ plaats.

Sprekers

Het programma bestond uit onder andere de presentatie van Dr. Anita C. Nanhoe en Adrie Vermeulen ’10 jaar mannenopvang in Nederland’. Daarnaast was er een presentatie van Rob Straver en Mustapha Aoulad Hadj van het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch over hun onderzoek naar mannenopvang.

Verhouding is scheef

Conclusie die getrokken kunnen worden aan de hand van dit deel van het programma: de verhouding van bedden die er beschikbaar zijn in de vrouwenopvang ten opzichte van mannenopvang is 1 op 50. Er zijn 40 bedden beschikbaar voor mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld tegenover 2200 bedden voor vrouwen. Dit terwijl 40% van de slachtoffers huiselijk geweld man is.

Mannen vragen pas laat om hulp

Veel mannen vragen pas laat om hulp. En om daarna de stap te zetten naar behandeling, blijkt zo groot dat dit aandeel van de mannen nog kleiner is. De afgelopen 10 jaar zijn er in totaal 800 mannen opgevangen. De schatting is dat 80.000 mannen per jaar worden mishandeld, 0,5 procent hiervan trekt aan de bel.

Oproep!

Het tweede gedeelte van het programma stond in het teken van workshops en de oproep om aan te geven wat er nodig is om dit taboe verder te doorbreken. Er kwamen duidelijke aanbevelingen uit de workshops naar voren: Geef hulpverleners feedback. Veel pikken nu de signalen van mannenmishandeling niet op.

Draag bij aan besef

Zorg voor het besef dat mannen ook slachtoffer kunnen zijn. En een advies voor de overheid: zorg voor een cijferonderzoek. Dit helpt om het taboe te doorbreken.

Downloads

Presentatie
“10 jaar Mannenopvang in Nederland"
(A. Nanhoe -A. Vermeulen)

Presentatie
“Eer als motief"
(Y. de Vries)

Presentatie
“Vrouwelijke daders"

Workshop
“Mensenhandel"

Foto's Congres

 SLUIT