'Mannenmishandeling het taboe voorbij?'

Op 19 november 2018 is het Internationale Mannendag. Een dag waarop we stilstaan bij mannenmishandeling. Er heerst een groot taboe op huiselijk geweld waarbij een man slachtoffer is. Nederland loopt voor op het gebied van deskundigheid en het doorbreken van dit taboe. Iets om trots op te zijn. Maar volstaathet huidige aanbod voor mannen wel? En tot op welke hoogte speelt dat aanbod in op onze multiculturele samenleving?

Iets anders om trots op te zijn, is dat mannenopvang in Nederland 10 jaar bestaat. Aan de hand van een interessant programma nemen wij u mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van hulpverlening aan mannen. Volg één van de workshops waarin bijvoorbeeld aan de hand van casuïstiek wordt weergegeven waar mannen tegenaan lopen in de hulpverlening. Kom meer te weten over hoe mannen hulp vragen en wat hen helpt om hun situatie te veranderen.

Datum

Maandag 19 november 2018 12.30 - 17.00 uur

Locatie

Kontakt der Kontinenten in Soesterberg

Kosten

Deelname kost € 35,-

Programma

12.30  uur Ontvangst
13.00 uur Start plenair programma en opening
13.15  uur Presentatie 10 jaar mannenopvang
13.45  uur Presentatie voorlopige onderzoeksresultaten Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties
14.20 uur Koffiepauze
14.40 uur Workshops
15.45 uur Vervolg plenair programma: Aanbevelingen aan de hand van de workshops
16.15 – 17.00 uur Borrel en netwerken

Sprekers & Workshops

Presentatie

10 jaar Mannenopvang
in Nederland

Bekijk presentatie

In een vogelvlucht wordt stil gestaan bij de afgelopen 10 jaar mannenopvang in Nederland.

Krijg antwoord op de vraag: waarom wachten mannen zo lang met het zoeken van hulp? En denk samen met Anita Nanhoe en Adrie Vermeulen na hoe het komt dat er zo’n taboe zit op mannenmishandeling.

Presentatie

Voorlopige onderzoeksresultaten Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties.

Bekijk presentatie

Bij geweld in afhankelijkheidsrelaties kunnen mannen zowel dader als slachtoffer zijn. We inventariseren het hulpaanbod op beide gebieden.

Veel hulpaanbod op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties is op vrouwen en kinderen gericht. Omdat er onder deze groepen de meeste  slachtoffers vallen, is dat begrijpelijk. Maar ook mannen krijgen te maken met deze vorm van geweld en niet alleen als dader.

Inventarisatie

De vraag is welk hulpverleningsaanbod er specifiek voor mannen bestaat en tot op welke hoogte dat aanbod inspeelt op de multiculturele samenleving. We maken een inventarisatie van het bestaande hulpaanbod voor mannen en de problematiek waarop dat aanbod is gericht. Denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld, vaderschap of seksualiteit. Op basis van deze inventarisatie worden verschillen en overeenkomsten  in de diverse vormen van hulpaanbod bestudeerd . Ook gaan we in op de vraag of het huidige aanbod voor mannen volstaat.

Mustapha Alouad Hadj en Rob Straver zullen tijdens het congres een presentatie geven waarin zij de onderzoeksresultaten van hun onderzoek ‘Hulpverlening aan mannen’ zullen presenteren. Dit onderzoek hebben zij uitgevoerd vanuit het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties, van het Expertisecentrum Veiligheid van de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.

Workshop

Mannen als vader

Bekijk workshop

Mannen als vader – Het belang van beide ouders voor kinderen

In deze workshop gaat Steven Pont in op het belang van kinderen voor het hebben van 2 ouders. Ouders die niet hetzelfde doen en bieden maar elk een eigen specifieke taak hebben. Kinderen, die in hun leven een aanwezige vader hebben, hebben voordelen in het leven, aldus Steven Pont.

Workshop

Vrouwelijke plegers

Bekijk workshop

Vivienne de Vogel zal in deze workshop uitleg geven over de beleefwereld van de vrouwelijke pleger: wat zijn risicofactoren, wat zijn beschermende factoren. De vraag Is er verschil tussen mannen en vrouwen in de aard van het gebruikte geweld zal aan de orde komen.

Workshop

Mensenhandel

Bekijk workshop

In deze interactieve workshop willen wij de deelnemers kennis bijbrengen over mannelijke slachtoffers van mensenhandel. Met name de aspecten waardoor een mannelijk persoon kwetsbaar kan zijn of wordt en daardoor een potentieel slachtoffer kan worden van mensenhandel.

Workshop

Mannen als slachtoffer bij eergeweld

Bekijk workshop

Het is een taboe om als man
hulp te vragen bij eventueel (dreigend) eergerelateerd geweld. Zeker als de man
zich afvraagt of de hulpverlener aan de andere kant van de tafel met mogelijk een andere culturele afkomst hem wel begrijpt. Snapt de hulpverlener wel waar het over gaat?   

In de workshop geven een we een algemene inleiding over eer gerelateerd geweld,  we gaan in op de specifieke situatie waarin ook mannen slachtoffer kunnen worden van eer gerelateerd geweld.

Aan de hand van het bespreken van een casus en het bekijken van een filmpje proberen we te bereiken dat je als hulpverlener andere vragen gaat stellen en de risico’s van eergeweld leert begrijpen en daardoor verkleinen.

Workshop

Good Practices

Bekijk workshop

Aan de hand van casuïstiek verteld door ervaringsdeskundige wordt weergegeven waar mannen tegenaan lopen in de hulpverlening, hoe ze hulp vragen en wat hen heeft geholpen om hun situatie te veranderen.

Adrie Vermeulen, Claire Loeber en Robert Weinberg

Workshop

Hulpverlening aan mannen

Bekijk workshop

Tijdens deze workshop zal er op een informatieve en interactievemanier dieper ingegaan worden op de onderzoeksresultaten van het onderzoek ‘Hulpverlening aan mannen’.  Waarvan in het eerste deel van het congres een presentatie is gegeven.

Deze workshop wordt verzorgd door Janine Jansen, Mustapha Alouad Hadj en Rob Straver

Locatie

Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Met de auto

Kontakt der Kontinenten heeft een grote parkeerplaats met ruim 200 plaatsen. Parkeren is gratis.

Voor gebruik met een navigatiesysteem adviseren wij om Richelleweg 1, 3769 AZ Soesterberg in te voeren. U komt dan uit bij de inrit van het Conferentiehotel.

Vanuit Amersfoort

A28 richting Utrecht, afrit 4 (Soest-Soesterberg), einde afrit rechts.

Vanuit Utrecht

A28 richting Amersfoort, afrit 4 (Soest-Soesterberg), einde afrit links.

U bevindt zich nu op de Richelleweg. Ga twee keer bij de verkeerslichten rechtdoor, na 100 meter links bevindt zich de inrit van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten.

Met het Openbaar Vervoer

Wij adviseren om naar Amersfoort CS te reizen. Vanaf het NS-station Amersfoort vertrekt normaal gesproken vier keer per uur een bus naar Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. De buslijnen 52 en 56 doen hier 9 tot 11 minuten over en stoppen voor de deur bij de halte Kontakt der Kontinenten. Zie www.9292.nl voor de dienstregeling (van Amersfoort station > Kontakt der Kontinenten – bushalte)

Per fiets

Komt u op de fiets? Dan kunt u uw route plannen op de website van de fietsersbond.

Fotografie

Tijdens het congres worden foto’s gemaakt. In verband met privacy en veiligheid willen wij u vragen om u bij ons te melden als u niet op de foto wenst te komen.

De foto’s worden gebruikt om verslag te doen van het congres. Foto’s worden direct via social media verspreid of na afloop gebruikt om het congres te promoten.

De maatregelen die wij treffen om uw privacy en veiligheid te waarborgen:

  • Er wordt plenair aangekondigd dat er een fotograaf aanwezig is.
  • Bordje bij entree: ‘Er wordt gefotografeerd’.
  • Bij ontvangst ontvangt u een naambadge. Hierbij wordt de vraag gesteld of u een sticker op uw naambadge wilt die aangeeft dat u niet op de foto gezet wilt worden.
  • Op de uitnodiging en op de website staat vermeld dat er gefotografeerd wordt.

Na afloop van het congres vindt u op deze pagina een overzicht van alle gemaakte foto’s.

 SLUIT