Blog

Echte mannen worden niet mishandeld, toch? (Deel 2)
Nieuws

Echte mannen worden niet mishandeld, toch? (Deel 2)

Na jarenland vernederd en mishandeld te zijn door zijn ex-partner, probeert Pièrre zijn leven beetje bij beetje weer op te pakken. In de mannenopvang van Sterk Huis doet hij zijn verhaal.

Hoe ben je in de situatie terechtgekomen dat je moest vluchten voor je partner?
“De afgelopen jaren ging ik door een hel. De vrouw die me mishandelde, was een tiran, een pitbull. Ze maakte me geestelijk kapot. De klappen waren niet het ergste, dat was het minderwaardigheidsgevoel dat ze me aanpraatte. Ze pakte mijn sociale netwerk af. Ik mocht van haar niet naar de kapper en niet douchen. Ook nam ze al mijn kleren van me af. ‘Kijk hem lopen daar, die zwerver’, zei ze tegen me. Ook in het bijzijn van anderen. Hoe meer mensen erbij zaten, hoe leuker ze het vond om me te vernederen. Mijn omgeving was ook bang voor haar.”

Wanneer vond je de moed om een punt achter je relatie te zetten?
“Ik had besloten dat de situatie op 5 maart verbeterd moest zijn. Je moet ergens een streep trekken. Was de situatie niet verbeterd, dan zou ik zelfmoord plegen. Ik zat gevangen in een nachtmerrie waar ik niet uit kon ontsnappen.”

Hoe kwam je in de mannenopvang van Sterk Huis terecht?
“Het ging echt niet meer. Daarom vluchtte ik naar mijn beste vriend, die zestig kilometer bij van mij vandaan woonde. Ik was moe, gebroken. Toen ik aankwam, vertelde hij dat hij was gebeld door de politie. Ik werd gezocht voor de mishandeling van een van de kinderen van mijn ex-partner. Wat bleek: ze had een vriendin naar hem laten bellen om te kijken of ik bij hem was. Binnen de kortste keren stond ze samen met twee foute vrienden op de stoep. Ik had me verstopt in een kast op de slaapkamer. Ik voelde de vloer trillen, zo hard werd er op de deur  gebonkt. Even later kwam de politie. Ik werd in de hoek gezet en gefouilleerd. Mijn vriendin mocht gewoon naar huis. Uiteindelijk heeft een wijkagent me uit deze situatie geholpen. Daar ben ik hem dankbaar voor.”

Hoe reageren mensen als ze horen dat je als man mishandeld bent door je partner?
“Onze maatschappij kan het zich niet voorstellen. Je moet bijna vermoord worden voordat mensen geloven dat je als man wordt mishandeld. Zelfs die vriend van me had bevestiging nodig.”

Hoe gaat het nu met je?
“Je moet er los van komen en verder gaan met je leven. In de opvang leerde ik medebewoonster Hope kennen. Zij is mijn grote steun geweest en heeft me weer eigenwaarde gegeven. Door haar heb ik de kracht gevonden om verder te gaan.”

Hoe helpt Sterk Huis jou om je leven weer op de rails te krijgen?
“Door middel van therapie ging ik terug naar de basis, om van daaruit weer aan mezelf te werken. Dat is belangrijk, want anders kun je niet verder. Ook heb ik hier ontdekt dat ik kan schilderen.”

Hoe ziet je toekomst eruit?
“Rooskleurig. Ik heb een woning toegewezen gekregen. Niet in Tilburg, maar ergens ver weg. Ik heb een fiets gekocht, da’s mijn redding geweest. Ik ga regelmatig lange afstanden fietsen. Zo word ik steeds fitter en steeds sterker.”

Als je nog iets tegen je ex-partner mocht zeggen, wat zou dat dan zijn?
“Ik wil mijn ex niet meer spreken. Ik heb haar niets te zeggen.”

Heb je een tip aan mannen die worden mishandeld?
“Ga naar een Veilig Thuis-locatie of zoek contact met een wijkagent. Dat is de enige manier om uit de situatie te ontsnappen. Maar let op wie je in vertrouwen neemt. Als ik iemand in mijn omgeving vertelde over mijn situatie, kwam het altijd bij mijn ex-vriendin terecht. En dan kreeg ik er tien keer zo hard van langs.”

 SLUIT