Blog

Echte mannen worden niet mishandeld, toch? (Deel 1)
Nieuws

Echte mannen worden niet mishandeld, toch? (Deel 1)

Na jarenland vernederd en mishandeld te zijn door zijn ex-partner, probeert Willem zijn leven beetje bij beetje weer op te pakken. In de mannenopvang van Sterk Huis doet hij zijn verhaal. 

Hoe ben je in de situatie terechtgekomen dat je moest vluchten voor je partner?
“Ik ontmoette mijn ex-partner in een lift. Het klikte meteen. Ik leerde hem pas écht kennen toen het te laat was. Hij was ongelofelijk manipulatief. Vrienden en social media waren verboden terrein. Het enige wat ik mocht doen, was werken. Alles wat ik verdiende, ging rechtstreeks naar hem. Daardoor zit ik nu opgezadeld met grote schulden. Ik moest vaak sessies met hem ondergaan. Hij wilde me dan echt alles uitleggen over een bepaald onderwerp. Op een dag had hij zijn rijbewijs gehaald. Hij vertelde me tot in het kleinste detail hoe een auto werkt, heel obsessief. Daar zat ik totaal niet op te wachten. Maar zei ik er wat van, dan kreeg ik klappen. Voor de buitenwereld zette hij een masker op, mijn omgeving had niets door.”

Wanneer vond je de moed om een punt achter je relatie te zetten?
“Toen hij me met een dikke stok op mijn hoofd sloeg. Die stok brak in drie delen. Dat was het moment waarop ik dacht: ik moet echt actie ondernemen. Of ik maak een einde aan mijn leven. Zo denk je echt op dat moment, hoor.”

Hoe kwam je in de mannenopvang van Sterk Huis terecht?
“Ik nam een collega in vertrouwen. Ik heb haar het hele verhaal verteld. Om hulp vragen is heel zwaar. Ik schaamde me ervoor. De drie weken daarna waren heftig. Terwijl die flapdrol van niets wist, moest ik gesprekken voeren met allerlei instanties. Dat deed ik onder werktijd. Het maakte me niet uit waar ik terechtkwam, als ik maar weg was. Op dinsdag 28 februari 2017 hoorde ik dat ik bij Sterk Huis terechtkon. Ik kwam hier binnen met enkel een paar broeken en sokken.”

Hoe reageren mensen als ze horen dat je als man mishandeld bent door je partner?
“Er heerst een taboe op huiselijk geweld tegen mannen. Als een vrouw slachtoffer is, wordt er snel actie ondernomen. Dat komt omdat een vrouw eerder wordt geloofd. Ook instanties begrijpen het niet. Toen ik op mijn eerste avond in de opvang bij Sterk Huis mijn bank belde om mijn rekening te blokkeren, werd ik niet geloofd.”

Hoe gaat het nu met je?
“Het gaat goed. Maar soms komt alles weer terug. Laatst zag ik de documentaire Vrouw Slaat Man op televisie, toen moest ik wel even janken.”

Hoe helpt Sterk Huis je om je leven weer op de rails te krijgen?
“In de mannenopvang is er een wereld voor me opengegaan. Ik leer hier andere mensen kennen. De eerste acht dagen kon ik me uit veiligheidsoverwegingen niet vrij bewegen in de omgeving. Ik kwam mezelf toen echt tegen. In de eerste maand heb ik veel gehuild. Ik was een gesloten vogeltje toen ik binnenkwam, hier ben ik weer veel gaan praten. Dat mocht ik thuis nooit.”

Hoe ziet je toekomst eruit?
“Ik kom niet uit deze regio. Ik zie mijn toekomst wel hier voor me. Ik sta op de wachtlijst voor een woning. Van daaruit moet ik mijn netwerk weer opstarten.  Momenteel probeert de begeleider van Sterk Huis een baan voor me te regelen. Ik begin weer vanaf nul.”

Als je nog iets tegen je ex-partner mocht zeggen, wat zou dat zijn?
“Wat ben je toch een gestoorde zielepoot.”

Wat is je tip aan mannen die worden mishandeld?
“Stap naar een wijkagent, naar een Veilig Thuis-locatie of naar Slachtofferhulp. Maar kijk uit wie je in vertrouwen neemt. Je moet er honderd procent zeker van zijn dat die persoon betrouwbaar is.”

 SLUIT