Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...

Elise van den Hoek – Moviera

Toms herstel na huiselijk geweld:

“Ik durf mezelf weer te laten zien”

Tom zette in 2015 na ruim negen jaar een punt achter de relatie waarin hij fysiek en psychisch mishandeld werd. Het duurde nog jaren voor hij tot het besef kwam dat wat hij lange tijd als een ‘gewoon ongezonde relatie’ beschouwde, eigenlijk een relatie vol huiselijk geweld was. Op de website mannenmishandeling.nl lees je zijn volledige verhaal. Eind 2023 spraken wij Tom voor een update: hoe gaat het nu met hem? Hoe geeft hij zijn leven na huiselijk geweld vorm?

Tom: “Sinds ik vorig jaar mijn verhaal deed, is er veel gebeurd. Ik was begonnen met therapie, wat mij leidde naar een vorm van traumatherapie. Daar kreeg ik de diagnose PTSS (posttraumatische stressstoornis). Om de lichamelijke reactie en emoties die ik voelde bij de heftige herinneringen af te zwakken, heb ik EMDR gehad, samen met cognitieve gedragstherapie. Dat hielp.”

Online supportgroep voor mannen

“Na deze behandelingen ben ik aangesloten bij de online supportgroep voor mannen, georganiseerd door Moviera en Blijf Groep. Eens per maand vond een online bijeenkomst van anderhalf uur plaats. In het begin vond ik dat wel spannend: wie zouden er in de groep zitten? Waren mijn ervaringen erg genoeg? Is het niet van te lang geleden? Ik voelde continu een duiveltje op mijn schouder zitten dat me vertelde me af te melden. Dat is ook niet vreemd als je bijna tien jaar lang gehoord hebt dat je zelf de oorzaak was van al het geweld dat je werd aangedaan.”

Meer rust

“Terugkijkend op het afgelopen jaar, kan ik nu volmondig zeggen dat al deze acties ervoor gezorgd hebben dat ik nu meer rust ervaar. Wanneer situaties spannend worden, kan ik ze herleiden naar wat mij overkomen is. Daardoor snap ik beter waarom ik op een bepaalde manier reageer. Dankzij de therapie blijft een nare (lichamelijke) reactie uit.”

“Ik snap nu beter waarom ik op een bepaalde manier reageer”

Vertrouwen in de toekomst

“De toekomst zie ik met vertrouwen tegemoet. Inmiddels heb ik een leuke nieuwe baan en ben ik ook weer een paar keer op date geweest. Tijdens die dates was ik open over mijn ervaringen. Ik kreeg gelukkig fijne en begripvolle reacties. De toekomst zal uitwijzen of ik alles wat ik nu geleerd heb in de praktijk kan brengen. Ook dat hoort bij het proces. Het belangrijkste is dat ik mezelf weer durf te laten zien.”

De allermooiste versie

“Soms denk ik aan al die mensen die door het leven gaan zonder stil te staan bij hoe datgene wat ze overkomen is, hun leven nog dagelijks op een negatieve manier beïnvloedt. Dat had mij ook kunnen gebeuren. Maar nu ben ik juist de ‘allermooiste’ versie van mezelf. Eentje die nog niet eerder bestaan heeft. Daar ben ik trots op.”

“Nu ben ik de allermooiste versie van mezelf”

Maak anderen deelgenoot van jouw situatie

“Ik snap dat het voor mannen die met enige vorm van mishandeling te maken hebben (gehad) moeilijk is om hierover te praten. Toch wil ik ze wel stimuleren dat te doen. Maak anderen deelgenoot van jouw situatie. De inzichten die je daaruit krijgt, zorgen ervoor dat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik ben nog niemand tegengekomen die op een vervelende manier reageerde: er is juist veel begrip en steun. En misschien nog wel belangrijker: accepteer dat je slachtoffer bent. Pas daarna kun je aan de slag met je herstel.”

Video afspelen

12/15
1. Cover
2. Inhoudsopgave
3. Voorwoord
4. Het gaat niet om sekse, het gaat om gender
5. Binnen de muren van de mannenopvang
6. Mannenopvang feiten & cijfers
7. Clientinterview
8. Cultuursensitief werken door Jeroen Mastwijk
9. Overzicht hulpverlening en support
10. Vivienne de Vogel over vrouwen die geweld plegen
11. Ex-pleger aan het woord
12. Ervaringsdeskundige mannenmishandeling aan het woord
13. LHBTI: factsheet met feiten en cijfers
14. Seksueel geweld tegen mannen
15. Signalenkaart & Tips
 SLUIT