Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...

‘Echte mannen worden niet verkracht’

Over seksueel geweld tegen mannen

Wanneer er sprake is van seksueel geweld, wordt al snel gedacht aan een vrouwelijk slachtoffer en een mannelijke dader. Uit onderzoek blijkt dat ook mannen regelmatig slachtoffer zijn van seksueel geweld door andere mannen en door vrouwen.

Door Iva Bicanic en Agnes van Minnen

Cijfers

In Nederland heeft 20% van de meisjes en 5% van de jongens tussen de 15 en 25 weleens tegen hun zin seks of seksueel contact gehad. In de leeftijdsgroep 15 tot 70 jaar geeft 12% van de vrouwen en 3% van de mannen aan ooit een verkrachting te hebben meegemaakt. Homoseksuele en biseksuele mannen worden vaker slachtoffer van seksueel geweld dan heteroseksuele mannen. Daarnaast worden ook mannen slachtoffer van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Seksueel geweld tegen mannen komt dus wel degelijk regelmatig voor. Bron: Rutgers

Hulp zoeken extra moeilijk

Weinig jongens en mannen zoeken hulp na een nare seksuele ervaring. Dat is volgens Iva Bicanic, klinisch psycholoog en directeur-bestuurder van het Centrum Seksueel Geweld, een landelijke trend. “Hulp vragen na een aanranding of verkrachting is überhaupt al moeilijk, maar voor jongens en mannen is het extra lastig. Een derde van de misbruikte mannen heeft het zelfs nooit aan iemand verteld. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop we als samenleving naar mannen kijken. Als man word je geacht sterk te zijn en voor jezelf op te komen. Er wordt gedacht dat mannen alleen plegers van seksueel geweld zijn, terwijl zij net zo goed slachtoffer kunnen zijn. Mannen die seksueel geweld meemaken, ervaren daardoor meer schaamte en schuldgevoelens dan vrouwelijke slachtoffers en dat maakt het moeilijk voor hen om hulp te zoeken.”

“Mannen lopen een grotere kans een posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen dan vrouwen, doordat zij meer schuld, schaamte en verwarring ervaren.

Verwarring over eigen seksualiteit

Nog een aspect waardoor mannelijke slachtoffers minder snel hulp zoeken, is de verwarring die zij ervaren. Bicanic: “Tijdens het misbruik krijgen veel mannen een erectie of komen klaar. Dat zegt helemaal niets over opwinding of toestemming, want het is een automatische lichamelijke reactie op de spanning, iets waar je zelf geen invloed op hebt. Toch kan dit veel vragen oproepen. Vond ik het dan tóch lekker? Wilde ik het wél? Wanneer de pleger ook een man is, kan er bij het slachtoffer ook verwarring over de eigen seksuele identiteit ontstaan: ben ik nu homoseksueel? Ruim de helft van de mannen twijfelt daarover na zo’n ervaring. Dat is heel begrijpelijk en normaal.”

Drempels naar hulp wegnemen

Dat zo weinig mannen hulp zoeken, is volgens Bicanic schrijnend. “Mannen lopen een grotere kans een posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen dan vrouwen, doordat zij meer schuld, schaamte en verwarring ervaren. Vanuit het Centrum Seksueel Geweld richten we ons daarom nu meer op mannelijke slachtoffers en hopen we de drempel naar hulp weg te nemen. Ook binnen de hulpverlening valt nog veel te winnen, bijvoorbeeld wanneer sprake is van psychische klachten of (vermoedens van) huiselijk geweld. Uit onderzoek blijkt dat er bij mannen nog te weinig (door)gevraagd wordt naar ervaringen van seksueel geweld die mogelijk een rol spelen.”

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld biedt forensische, medische en psychische hulp na een aanranding of verkrachting. Ben je slachtoffer geworden van seksueel geweld? Neem contact op via 0800-0188 of stel jouw vraag via chatmetcsg.nl. Meer informatie over het CSG vind je op centrumseksueelgeweld.nl.

Bronnen

Deze bijdrage is deels gebaseerd op het artikel Jongens en mannen als slachtoffer van seksueel geweld dat verscheen op psyxpert en is geschreven door Iva Bicanic en Agnes van Minnen. Ook is gebruikgemaakt van informatie op centrumseksueelgeweld.nl

Bicanic, I. & Van Minnen, A. (2019) Jongens en mannen als slachtoffer van seksueel geweld. psyxpert.nl

De Graaf, H. & Wijsen, C. (2017). Seksuele gezondheid in Nederland Delft: Uitgeverij Eburon.

Lab, D.D., Feigenbaum, J.D. & De Silva, P. (2000). Mental health professionals’ attitudes and practices towards male childhood sexual abuse. Child Abuse & Neglect, 24(3), 391-409.

Dorahy, M. J., & Clearwater, K. (2012). Shame and guilt in men exposed to childhood sexual abuse: A qualitative investigation. Journal of Child Sexual Abuse, 21, 155-175.


14/15
1. Cover
2. Inhoudsopgave
3. Voorwoord
4. Het gaat niet om sekse, het gaat om gender
5. Binnen de muren van de mannenopvang
6. Mannenopvang feiten & cijfers
7. Clientinterview
8. Cultuursensitief werken door Jeroen Mastwijk
9. Overzicht hulpverlening en support
10. Vivienne de Vogel over vrouwen die geweld plegen
11. Ex-pleger aan het woord
12. Ervaringsdeskundige mannenmishandeling aan het woord
13. LHBTI: factsheet met feiten en cijfers
14. Seksueel geweld tegen mannen
15. Signalenkaart & Tips
 SLUIT