Blog

Straatpraat: Een vrouw slaat een man. Lachen of ingrijpen?
Nieuws

Straatpraat: Een vrouw slaat een man. Lachen of ingrijpen?

Wanneer we praten over huiselijk geweld heerst vaak een dubbele moraal. Slaat een man een vrouw, dan is het een enorme schoft die je niet hard genoeg kunt aanpakken. Slaat een vrouw een man, dan zal hij het wel verdiend hebben. Hoe sterk die stereotypering in ons collectieve bewustzijn is ingebakken, blijkt uit een YouTube-filmpje dat op internet circuleert.

Tijdens een in scène gezet ‘sociaal experiment’ registreert een verborgen camera de reacties op straat wanneer een man in een verhitte discussie met zijn vriendin raakt en haar fysiek mishandelt. Toeschouwers schieten snel te hulp en dreigen de man zelfs over te dragen aan de politie. Een tijdje later is de situatie veranderd en is het de man die klappen krijgt. Maar dit keer oogst het tafereel heel andere reacties. De meeste mensen negeren het stel. Maar er zijn er ook die lachen, wijzen en foto’s maken met hun smartphone. Niemand grijpt in. De video is onderdeel van een campagne van Mankind Initiative, een Britse organisatie die mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld steunt. De boodschap: ongeveer 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld zijn mannen. Hier lees je verschillende reacties uit de video:

Marja (60) “Ingrijpen wanneer twee mensen elkaar op straat in de haren vliegen, doe ik niet snel. Ongeacht of het een man of een vrouw is die de klappen incasseert. Je weet immers nooit wie je voor je hebt. Voor je het weet, richten ze hun agressie op jou en ben jij degene die klappen krijgt.”

Ilja (36) “Ik heb het zelf ooit meegemaakt met een exvriendin. En de reacties die je van omstanders krijgt, zijn inderdaad schokkend. Mensen schijnen het maar wát grappig te vinden wanneer een man door een vrouw wordt aangevallen. Uiteindelijk ben ik toen maar van haar weggerend. Terugslaan leek me de slechtste optie.”

Martin (39) “Ja, sorry hoor, maar ik zou eerlijk gezegd ook even moeten grinniken als ik zoiets zag gebeuren. Het heeft toch iets lachwekkends als een stoere vent slaag krijgt van zijn popperige vrouwtje.”

Masja (32) “Ik haat het wanneer mensen een scène schoppen op straat. Ik vind het altijd erg confronterend. Liefst hou ik me er afzijdig van. Maar ik vraag me altijd af wat ik zou doen wanneer het echt uit de klauwen dreigt te lopen. Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt.”

Alex (34) “Ik ben nogal een uitgesproken type. Dus als ik op straat iets zie wat mij niet aanstaat, trek ik zeker mijn scheur open. En al helemaal wanneer iemand, man óf vrouw, wordt aangevallen op straat.”

 

 SLUIT