Om geweld in afhankelijkheidsrelaties duurzaam te stoppen, wordt binnen de gemeenten hard gewerkt aan een systeemgerichte aanpak. Daarbij is de focus op de pleger van het geweld cruciaal. Een van de methoden die hierbij succesvol ingezet wordt, is de inzet van ervaringsdeskundigen. Graag nodigen we je uit voor het webinar ‘Inzet van ervaringsdeskundige ex-plegers: wat werkt? Werkzame elementen en randvoorwaarden voor effectieve inzet ervaringsdeskundige ex-plegers van huiselijk geweld*.’
Tijdens dit webinar krijg je inzicht in:
- de resultaten uit recent onderzoek over de inzet van ervaringsdeskundigen bij plegers in diverse steden (de Mannen tegen agressie groep in Bergen op Zoom, Cirkel is Rond in regio West- Brabant, Ervaring in Huis in Rotterdam waar o.a. Stichting Arosa en Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond in participeren, de PION in Utrecht en de Agressie en daarna supportgroep in Vlaardingen)
- de werkzame elementen als het gaat om het inzetten van de ervaringsdeskundige (ex-plegers)
- onder welke randvoorwaarden deze het best georganiseerd kunnen worden
- waarom en hoe gemeenten en sociaal partners met deze initiatieven aan de slag kunnen
- voorbeelden van zowel landelijke als veelbelovende lokale initiatieven, zoals de zelfhulpgroep Mannen tegen Agressie, die een methodiek heeft ontwikkeld (van Dam et al., 2015) die we graag nader toelichten
Dit webinar is een vervolg op het door het programma Geweld hoort nergens thuis georganiseerde webinar ‘Focus op de pleger – deel van het geheel’ van 16 december 2021.
Praktische informatie
- Thema: webinar ‘Inzet van ervaringsdeskundige ex-plegers: wat werkt?
- Voor wie? Professionals en gemeente ambtenaren die op enige wijze betrokken zijn bij de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
- Datum: dinsdag 27 september van 15:00-17:00 uur
- Locatie: Zoom, link wordt gedeeld na aanmelding
- Aanmelden: via http://eepurl.com/h5vFrT
Naslagwerk
Ter voorbereiding raden we je aan onderstaande documenten te raadplegen:
- Het rapport Focus op de pleger – deel van het geheel (Caroline Mobach, Sander van Arum en Richella Stolzenbach). Deze bevat bouwstenen voor gemeenten en lokale (wijk-) teams om de focus op de pleger en het plegeraanbod in vrijwillig kader een stevigere plek te geven in de praktijk.
- De Handreiking Samen Deskundig die in 2021 is uitgebracht door de spiegelgroep Geweld hoort nergens thuis
- Het document Visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid , welke door de opdrachtgevers van het programma GHNT en de betrokken organisaties omarmd is.
*Een onderzoek door Prof. dr Arno van Dam, J. Aerts, initiatiefnemer René Haring (oprichter Agressie, en daarna?) en projectleider Annemoon van Noorden. (Moviera) in opdracht van het programma Geweld hoort nergens thuis (VWS, VNG en J&V)